Other Page :

Friday, December 31, 2010

New Year, New Resolutios, A New Spirit

Welcome 2011 and Goodbye 2010

Happy New Year 2011!!!
Today i'll make some noise with my family with doing bbq party tonight.
Wahh..tak sabar rasanya..haha
You all dont waste ur last time in 2010 find whatever things that can enjoying u..

My New Resolutions 


# be as a good muslim which is dont skip my prays and more add up some side practices.
# be more useful in family and friends and dont make thier heart broken again.
# improve my schedule study time with more efficient, structured and organized.
# try to target the best result as i can with much better than before with excellence.
# strengthen my relationship with others especially my family and my friends.
acting to do something with more intelligent and mature.
# want to be a good person in family, friends and public.
# and much more...

Thursday, December 30, 2010

Unexpected, made me panic

In ourlife there would be many poor things happened right?
That has same heppened to me as man as well. Because we cant expect things that will happen.
So what could I do?? only can accept it with perseverance because Allah had determining the whole of mylife and I just can planning.

Today, my clothes were washing last night was wet because the rain and that clothes should be send back to Penang but I've canceled because it was wet. Just a few clothes has been sent. Then, I was so messy when I couldn't find my converse beg. I think I've brought back my beg when I come home last month but I doesn;t find my beg. Arghh!!!
It must be somebody was take or use it??

Wednesday, December 29, 2010

Sony EMCS tinggal kenangan

Tanggal 27 Dis,sehelai kertas ucapan ku berikan kepada mereka atas sebab 'resigned'.
Namun ia bukan terminasi bagi perhubungan aku dengan mereka.
Sedikit kata telah dileraikan bagi mengakhiri episod pekerjaan ku dan sambutannya 
diraikan dengan berkonsepkan kesederhanaan yang telah dijamukan dengan 8 keping pizza bersaiz besar.
Thank you boss!!!

Sunday, December 26, 2010

Meaningful Day

Khaiha with Syada and Basri

Recorded on 25th Dec 2010 :

On Christmas Day,
My old friend and invisible friend have their foot to meet me after all this time.
Our meeting has been hailed as a wonderful memory and i wont forget it forever.
With happy laughter, with not much fun, with silence moment, with strange things happened, with the confusion (find the way), with the past story, by joking and much more.
These all has been written in a new page of my story book (dairies). haha

Friday, December 24, 2010

Siapa kita di kalangan mereka??

Kita sering berdebat bukan untuk mendapat pangkat tetapi untuk menekan ruang yang tidak mampat.
Kebenaran sering dikaitkan dengan kemunduran bahkan diperlekehkan.
Yakinnya,kebenaran pasti dapat ditegakkan tanpa rasa takut dan gentar kepada musuh.
Rasa takut inilah yang akan menjatuhkan semangat dan perjuangan kita.
Jangan kita berasa lemah dimata mereka tetapi perlu menjadi permata bukan kaca. Kerana hanya permata yang boleh membelah kaca dan tidak mungkin kaca boleh membelah permata.

Wednesday, December 22, 2010

Shocked Sony Malaysian Dinner


Today i was invite for attending to Sony EMCS (M) Sdn. Bhd. Appreciation And Thank You Dinner at Marriot Hotel, Putrajaya.After I have finished my work at 5.30 pm then I went straight to the dinner and I have reached at there at about 6.30 pm.

In normal but nice look dress I have set foot in the Hotel inferiority in public.
I guessed that this dinner might be meaningful in mylife especially to me because I will quit my work in two days more.

Yes, the dinner was so great with their evens, shows and their foods but Im very sad tonight because of their dancers were too sexy.Then make me feels so guilty to Allah.
Surely,the manager is not a Muslim but respectfully, Malaysia is an Islamic Country.
Please respect to other religion not consider on nationality.

Fornication dancer makes me hate them and I had dinner tonight with a lot of sins to watch with my eyes wild..Astaghfirullahalazim..


Monday, December 20, 2010

" If you follow the sunnah, and Allah will give you hidayah"


Assalamualaikum..
Firstly i would like to say thank you to my ex-english lecturer, Mr.Abbas because
he always reminded his students about the advantages of our worship.
Everytime he wont forget to telling about some story of Islam such as Ikhwanul muslimin and etc in his class. Im very appreciated with what he has done as a muslim to remind others.

One of his phrase that i cant forget is "IF YOU FOLLOW THE SUNNAH AND ALLAH WILL GIVE YOU HIDAYAH"

Pillars of Islam

Five Pillars of Islam :

1. Testimony of Faith-Shahadah
I bear witness that there is no deity but Allah, and I bear witness that Muhammad is His servant and messenger

2. Prayer-Salat
Five times each day : before dawn(subh), noon(zuhr), afternoon(asr), after sunset(mgrb), and evening(isy')

3. Charity-Zakah
Zakat is the amount of money that every adult, mentally stable, free, and financially able Muslim, male and female, has to pay to support specific categories people.

4. Fasting-Sawm
Allah prescribes daily fasting for all able, adult Muslims during the whole of the month of Ramadan

5.Pilgrimage-Hajj
An obligation only for those who are physically and financially able to do so. Nevertheless, over two million people go to Makkah each year from every corner of the globe providing a unique opportunity for those of different nations to meet one another.


Buku idaman

Akhirnya selama 2minggu aku tunggu, sampai juga postman hanta buku yg aku nantikan..
Alhamdulillah..tapi keesokan harinya ada lagi  postman datang hanta bungkusan yang sama..
Aik?? tertulis  dari kelantan..aku duk pikiaq la apa pula ni??

Rupanya buku yg sama..aik?? aku rasa aku beli 1 saja..awat depa post 2 pula ni??
Mungkin tersilap kot..bila email tanya depa minta dipostkan kembali..haha.

Tuesday, December 7, 2010

Tahun Baru 1432h



Salam Maal Hijrah semua..
Sempena ulang tahun baru yang ke 1432h
saya ingin mengingatkan lagi kepada kita semua
Sambil2 kita sambut maal hijrah ini jangan lupa
kita lihat kembali sejarah terdahulu

Monday, December 6, 2010

Demostrasi isu "Kembalikan Hak Air Selangor"


6 Dis : Semalam sekumpulan himpunan "Kembalikan Hak Air Selangor" yang akan berarak ke
istana negara bermula dari masjid negara bagi memimpin Menteri Besar Selangor,Dato Mohd Khalid Ibrahim bagi menyampaikan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong telah disekat polis.

Pasukan polis pada awalnya berkata akan mengawal perarakan tersebut namun katanya bagai
mencurah air ke daun keladi

Wednesday, December 1, 2010

Doa dikabulkan

First skali aku nak ucapkan kesyukuran ke atas Ilahi..Alhamdulillah..
Hmm..sebab apa ye? Bace kisah ni..

Hari ini hari ke-2 aku bekerja di kilang Sony di bangi.
Hari ini timba lagi masalah kehilangan L-key kawan aku.
L-key tu company yg kasi so kena jagalah betul2.
Original tu..kuat susah nak patah.

Tuesday, November 30, 2010

Suwaru Fil Quran


Terdapat 114 surah di dalam Kitab Kalamullah (Al-Quran)
Nama-nama surah di dalam Al-Quran mengikut susunan :

Surah 001 Al-Fatiha (The Opening)

Surah 002 Al-Baqarah (The Cow)

Surah 003 Al-’Imran (The Family of Imran)

Saturday, November 27, 2010

Iklan Kelebihan Solat (Arabic)

video

Iklan yg dibuat untuk memberi peringatan kepada seluruh muslim.
Agaknya negara kita bila nak buat sebegini ??


Thursday, November 25, 2010

Pasti ada ganjaran disebalik ujian


Salamualaikum..lama aku tak update blog ni.hehe..

Tengok tittle macam menarik kan?
Tapi apa yang aku nak cakap eh??? haha

Jangan kita ingat setiap ujian yg berlaku itu nikmat dari Allah SWT..
Mungkin juga ianya satu musibah utk kita.
Allah tidak akan bebankan seseorang itu melebihi keupayaan mereka.
Tengok, Allah sebenarnya Maha Adil dan Maha Penyayang..

Tuesday, June 22, 2010

Hari Esok Pasti Berlaku


Hari esok pasti akan berlaku
Tapi aku belum lagi tentu
Sudahku lalui
onak duka hari ini..

Tuesday, June 15, 2010

Reunion Event

Best weh jumpe korang balik rase cam nak lepak lame je time tu..
Tapi korang nak balik awal pulak..hmm..
Takpe2 janji aku enjoy ngan korang sume
All the best weh..
Study leklok tau..



Sunday, June 6, 2010

Amin tipu sunnat

Kitorang td pegi nilai,mcm biasa la bro kaum2 ibu nye tmpt.aha~
Pastu adik aku sorang ni bdn kurus tau makan pon kuat la jugak.
Tp bdn keding aku advice kat die mkn la ubat cacing bg berisi skit bdn.
Die kate apa tu ubat cacing?? adeh..xtau ke?

Thursday, June 3, 2010

Kawan atau Lawan??

Aku bukan nak buruk2 kan dia tapi aku hanya nk luahkan
apa yg aku rasa lepas apa yg dia dah buat kat aku.

Aku ada sorang kawan ni kat uitm pilah tp time aku blajar sana pon
aku tak lah rapat dgn dia. cuma kenal lah kan dia.
Time cuti sem lepas kadang2 aku tegur lah dia kat myspace.

Wednesday, June 2, 2010

Untuk kau Sahabat ku



Tak tahan sebak aku mendengar berite sedih dr kawan2ku menceritakan
tentang Muhd Fazlee @ penyu.Biarpun arwah sudah pergi meninggalkan kita..
Namun aku tidak boleh melupakan kenangan2 aku bersama arwah.

Tuesday, March 23, 2010

Kajian buktikan kandungan E211 sebabkan Parkinson, sakit limpa

LONDON: Satu kajian dilakukan sebuah universiti di Britain terhadap minuman ringan, menemui bukti bahawa ia boleh menyebabkan kerosakan sel yang teruk, selain berupaya mematikan bahagian penting DNA manusia.
Masalah itu yang lebih kerap dikaitkan dengan mereka yang berusia lanjut dan penagih arak, juga boleh menyebabkan kerosakan limpa serta penyakit Parkinson.

Khasiat Ikan Kod

Ikan kod merupakan sumber protein terbaik untuk dinikmati. Apa yang menarik, selain membekalkan kandungan protein yang tinggi, ikan kod juga rendah kalori (4 auns hidangan ikan kod membekalkan kira-kira 52.1 peratus protein dengan hanya 119 kalori).

Thursday, February 25, 2010

Carlie makes me suffer

charlie atau kumbang rove tak pon lebih dikenali dgn semut semai
membuat aku tak boleh duduk diam.haha...
Tiap2 malam aku akan risau kat serangga ni.

Ia punya racun 12kali lebih bisa dari cobra venom.
Ia melepaskan cecair yg melepaskan haba.
Kalau kena kat kulit kita melecur bhai..
Serious aku dah kena abis tinggal parut je.

Monday, February 8, 2010

Majlis Kor-Sispa di Uitm Shah Alam


JPAM (Jabatan Pertahanan Awam Malaysia)

Sispa merupakan pertubuhan baru dibawah JPAM.
Sispa ialah singkatan drpd Siswa Siswi Pertahanan Awam.

Friday, January 15, 2010

Movie watching.

Tadi aku tengok movie crite adnan sempit.
Best gile lah crite ni dari awal sampai habis.
Korang kena lah gi tengok crite nih.
Korang akan gelak smapai tak kering gusi.
Hahahaha..

Sunday, January 10, 2010

Seronok penang

Best gak lah study kat penang.
Sesat aku mencari kelas.haha
Aku kena tanam azam baru
Nak study hard tuk dapatkan dekan.

Memang jarang lah aku nak balik rumah.
Jauh pulak penang dulu pilah boleh lah.

Harap hidup aku diberkati di penang.
Mudah-mudahan takde halangan yg dasyat menimpa aku.
aminn..